NATJECANJE U KONZULTACIJSKIM VJEŠTINAMA

Koordinatorica za Natjecanje u konzultacijskim vještinama

Marija Škrlec

cpsa.pce@gmail.com

Natjecanje u konzultacijskim vještinama (Patient Counselling Event, PCE) organizira se od strane Svjetske udruge studenata farmacije (IPSF) još od 1989. god. Naša Udruga kao članica IPSF-a također provodi natjecanje svake akademske godine. Sposobnost kvalitetnog savjetovanja pacijenata ključna je za svakog farmaceutskog stručnjaka zbog provođenja adekvatne farmakoterapije. Stoga je ovo natjecanje izvanredna prilika da mi mladi farmaceuti proširimo stečeno znanje na ovom području te  koristimo konzultacijske vještine u konkretnim situacijama.
Samo natjecanje uključuje niz predavanja i radionica na temu farmakologije, farmakoterapije i konzultacijskih vještina koje vode stručnjaci iz pojedinih područja. Završni dio natjecanja uključuje simulaciju situacija u ljekarni gdje naši natjecatelji, kao budući farmaceuti, primjenjuju ono što su naučili na radionicama. Pacijenti, koje glume naši kolege iz struke s iskustvom rada u ljekarni, dolaze pred naše natjecatelje koji ih moraju što bolje savjetovati o terapiji koju primaju. Konzultacijske vještine koje su naši natjecatelji demonstrirali ocjenjuje stručna komisija, a pobjednici dobivaju vrijedne nagrade kao i još vrijednije novo znanje i iskustvo.

Natjecanje u konzultacijskim vještinama

2018.

COMING SOON!

Natjecanje u konzultacijskim vještinama

2017.

Natjecanje u konzultacijskim vještinama

2016.

Natjecanje u konzultacijskim vještinama

2015.

Što o ovakvim događajima kažu stariji kolege farmaceuti, čelnici nekih organizacija, ali i studenti koji su sudjelovali, možete pročitati niže:

 

"Savjetovanje je u centru profesionalnog odnosa između farmaceuta i njihovih pacijenata: bez adekvatnog savjetovanja, pacijenti ne mogu iskoristiti sve dobrobiti lijekova ili medicinskih intervencija. Prikladnim savjetovanjem pacijenata, farmaceuti mogu povećati šanse za pozitivnim ishodima  njihovih terapija te poboljšati opće zdravlje."

Prof. Alex Dodoo

Predsjednik Odsjeka za farmaceutsko informiranje, FIP

 

 

"Tijekom studija učimo o teoretskom dijelu savjetovanja pacijenata. S opširnim znanjem farmakologije, farmakoterapije i drugih relevantih područja dobivamo snažnu podlogu za osiguravanje savjetovanja pacijenata koje je na visokoj razini, s njihovom sigurnošću u fokusu. Ipak, samo kroz praksu testiramo naše znanje i komunikacijske vještine te se možemo razvijati i napredovati."

Sanne Tofte Rasmussen

Predsjednica Svjetske federacije studenata farmacije (IPSF), 2011. - 2012.

Iskustva s Natjecanja 2014. godine na temu liječenja astme

 

Što vam se najviše svidjelo na ovom Natjecanju?

 

"Progresivno rastuća zanimljivost. Sve! (magistre i njihov pristup), ležerna atmosfera i puno vježbanja. Sve je bilo odlično! Radionice, posebno simulacije slučaja, mogućnost isprobavanja i sudjelovanja u konzultacijama i radu sa inhalerima, praktična primjena znanja. Proširivanje znanja o astmi i probleme vezane za tu bolest. Nove informacije i cjelokupna organizacija. Radionice, posebne pohvale voditeljicama! Povezivanje teorije s praksom. Voditeljice Maja i Iva, vrlo organizirane i odlično objašnjavaju. Radionice prvog dana, gdje smo učili o upotrebi inhalera. Sve je bilo dobro! Učenje o pristupu ljekarnika svakom pacijentu individualno. Količina informacija koju smo dobili, način predavanja i radionice. Bilo je vrlo učinkovito i voljela bih da ima više ovakvih radionica. Poučno, stvari s kojima se nikada prije nisam susrela."

 

"Na ovim predavanjima i radionicama naučila sam: Kompleksnost i zanimljivost ljekarničkog posla. Interakcije lijekova koji se koriste u astmi i sam kontakt ljekarnika i pacijenta. Puno o komunikaciji s pacijentom i problemima u praksi. Jako puno! Više o samoj astmi, kako pristupiti pacijentu, što je sve važno pitati i reći tijekom konzultacije. Mnogo o astmi, terapiji i komunikacijskim vještinama koje su potrebne i koje imam/nemam. Puno toga, od samog pristupa pacijentu do primjene inhalatora. Kako pravilno razgovarati s pacijentom. Pristup pacijentu te sam utvrdila znanje o astmi. Kako propisno vršiti konzultacije i proširila sam znanje o astmi. Primjenu inhalera i općenito način razgovora s pacijentom. Kako znanje o primjeni inhalatora i lijekova o astmi prenijeti na pacijenta. Bolju komunikaciju s pacijentom. Pristupiti pacijentu u ljekarni kroz konzultaciju, koristiti inhalere. Produbila sam znanje o astmi kao kroničnoj bolesti i o najvažnijim stvarima koje su bitne za pacijenta koji boluje od te bolesti. Pravilno korištenje inhalera, detalje o bolesti i pravilnoj terapiji, rad s pacijentom i konzultacija za bolji odnos i pravilnije korištenje lijekova. Ispravnu konzultaciju, stvari na koje trebam obratiti pozornost."

  • Facebook CPSA
  • YouTube CPSA
  • White Instagram Icon
  • issuu

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske

 

Croatian Pharmacy and Medical Biochemistry Students' Association

Ante Kovačića 1

10000 Zagreb, Hrvatska

IBAN: HR8923400091100122866

OIB Udruge: 33667167319

cpsa.fbf@gmail.com

FlixBus bijeli.png
Courtesy of Karlo Žili
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now