NATJECANJE U KLINIČKIM VJEŠTINAMA

Koordinatorica za Natjecanje u kliničkim vještinama
Lucija Benić

cpsa.cse@gmail.com

Clinical Skills Event (CSE) je natjecanje u kliničkim vještinama i ujedno novi projekt Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske. Sama ideja potječe od Međunarodne federacije studenata farmacije (IPSF) koja provodi ovakva natjecanja u zemljama članicama i tijekom svjetskih kongresa već dugi niz godina.

 

Prema našem modelu projekt će sadržavati dva dijela, edukacijski i natjecateljski. U edukativnom dijelu programa, prije samog natjecanja, natjecatelji će se pripremati za natjecanje kroz razne radionice i predavanja u okviru glavne teme CSE - a, koja će biti iz područja farmakoterapije i kliničke farmacije. Edukacija će se provoditi tijekom cijelog jednog dana u fakultetskim prostorijama, a natjecanje i proglašenje pobjednika će se održati tijekom drugog dana.

 

S obzirom na usku specijaliziranost projekta, na istom će sudjelovati studenti koji su pri kraju studija, radi bolje sposobnosti razumijevanja gradiva i problema. Na projektu ćemo surađivati s kolegama studentima medicine s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a jedan natjecateljski tim činit će pet studenata: po dva s farmacije i medicine te jedan s medicinske biokemije, čime je zaokružen tim koji skrbi o pacijentu. Na taj način želimo istaknuti važnost interprofesionalne suradnje i pružiti studentima iskustvo rada u interdisciplinarnom timu s ciljem osmišljavanja što boljeg modela brige za pacijenta. Predavanja i slučajeve za natjecanje sastavljat će stručnjaci svih triju područja koji se s takvim kompleksnim pacijentima susreću svakodnevno, kao i profesori s fakulteta. Oni će također činiti ocjenjivački sud koji će procijeniti kvalitete ponuđenog rješenja slučaja, stručnost, suradnju i vještine izlaganja timova. Nakon evaluacije svakog tima, proglasit će koja su bila 3 najbolja tima koji će zatim biti nagrađeni.

 

Kratkoročni cilj ovoga interdisciplinarnoga projekta jest potaknuti studente svih triju smjerova na kritičko i praktično razmišljanje pri razmatranju problema, odnosno pacijenta i omogućiti studentima unaprijeđenje znanja i stjecanje vještina. Prilikom susretanja s realnim slučajem, natjecateljski tim morat će surađivati i upotrijebiti svo znanje stečeno na fakultetu - student medicinske biokemije morat će pritom protumačiti laboratorijske nalaze, student medicine u skladu s priloženom dokumentacijom postaviti dijagnozu pazeći na eventualno prisutna druga medicinska stanja, a student farmacije postaviti ispravnu terapiju za određenu dijagnozu, uzimajući u obzir i druge lijekove koje pacijent uzima. Na taj način će se studenti vježbati za svoje buduće zanimanje u kojem će se učestalo sretati sa pacijentima koji imaju kompleksnu kliničku sliku, a za koje je potrebno pronaći najbolji način liječenja. Svrha takve suradnje studenata biomedicinskog područja je upoznavanje modela brige za pacijenta koji je u zemljama zapadne Europe već dugi niz godina u praksi, a koji se temelji na kombinaciji znanja i vještina tima stručnjaka koji s različitih aspekata, s različitim profesionalnim pozadinama, mogu doći do ispravnog rješenja koje za pacijenta.

Značaj ovakvog projekta za studente je izniman. Smatramo da danas postoji vrlo malo praktičnog osposobljavanja studenata biomedicinske struke, što se pokazuje kao problem jednom kada studenti diplomiraju i započnu s radom u struci. Želja nam je ohrabriti studente da razviju vještine rješavanja kliničkih problema, vještine komuniciranja i rada u timu te promovirati jedinstvenu ulogu farmaceuta u brizi za pacijenta jer smatramo da je ta uloga farmaceutske struke često nedovoljno naglašena. Dugoročni cilj je dakako potaknuti interdisciplinarnu suradnju biomedicinskih struka i u konačnici ponuditi pacijentima najbolju moguću zdravstvenu skrb.

 

Za više informacija o projektu posjetite službene stranice IPSF-a.

  • Facebook CPSA
  • YouTube CPSA
  • White Instagram Icon
  • issuu

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske

 

Croatian Pharmacy and Medical Biochemistry Students' Association

Ante Kovačića 1

10000 Zagreb, Hrvatska

IBAN: HR8923400091100122866

OIB Udruge: 33667167319

cpsa.fbf@gmail.com

FlixBus bijeli.png
Courtesy of Karlo Žili
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now