CPSApunčić

„Prije svakog jela, ruke treba prati.

Nemoj da te na to opominje mati!

Jer prljavim rukama zagadi se jelo

pa se bolest tada prenese u tijelo“

 

dječja pjesmica o higijeni

Program CPSApunčić javnozdravstvena je kampanja koja obuhvaća djecu predškolske dobi te u fokus stavlja higijenu ruku kao temelj općeg zdravlja. Projekt je zamišljen kao niz jednosatnih radionica u kojima naši volonteri pred skupinama od dvadesetak predškolske djece prezentiraju važnost pranja ruku i općenitu higijenu tijela. Radionice se odvijaju u zagrebačkim vrtićima uz pristanak nadležnih odgovornih osoba.

 

U sklopu radionice djeci na pristupačan način predstavljamo koncept higijene i njenu ulogu u našim životima, objašnjavalo u kojim je prigodama poželjno prati ruke te obavljamo male demonstracije kojima bismo pokazali pravilno pranje. Na jednostavan način pričamo o svijetu mikroorganizama o kojemu djeca ne znaju gotovo ništa, a koji je sam po sebi vrlo zanimljiv. Kroz niz interaktivnih igri dajemo do znanja koje su posljedice, a koje pogodnosti ove jednostavne radnje koju mi odrasli obavljamo svaki dan. Osim navedenog, u sklopu programa predstavljamo i farmaceute, tj. ljekarnike kao najdostupnije stručnjake u zdravstvenim lancu i osobe kojima se djeca i odrasli mogu uvijek obratiti s potpunim povjerenjem. S našim profesorima mikrobiologije i parazitologije dogovorili smo mini-treninge za sve studente koji žele sudjelovati u programu.

Primarni je cilj edukacija predškolske djece o važnosti higijene ruku i zdravih navika. Kao farmaceuti i zdravstveni radnici svjesni smo da je pravilna i redovita higijena ruku jednostavan i jeftin način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistoćom. U takve bolesti spadaju: obična prehlada, gripa, infektivni proljevi i zarazna žutica. Ovakvom akcijom djecu učimo jednoj od temeljnih vrijednosti civilnog društva kakvog poznajemo i smatramo da u tome trebamo ustrajati. Osim navedenog, smatramo da je ovo jedinstvena prilika i za naše studente volontere koji kroz ovakav oblik interakcije s djecom mogu steći važna iskustva koja im mogu pomoći u daljnjem razvoju karijere i osobnosti.

"Čistoće je pola zdravlja!"

Prijatelji projekta

  • Facebook CPSA
  • YouTube CPSA
  • White Instagram Icon
  • issuu

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske

 

Croatian Pharmacy and Medical Biochemistry Students' Association

Ante Kovačića 1

10000 Zagreb, Hrvatska

IBAN: HR8923400091100122866

OIB Udruge: 33667167319

cpsa.fbf@gmail.com

FlixBus bijeli.png
Courtesy of Karlo Žili
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now